ΠΡΑΚΤΙΚΟ 1 ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
56 ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΡΟΚΕΑΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΑΝΑΔΑ
Σήμερα ημέρα Κυριακή και ώρα 11:30 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κροκεών πραγματοποιήθηκε η πρώτη προγραμματισμένη συνεδρίαση του 56 ου Συνεδρίου Κροκεατών Αμερικής - Καναδά με πρόεδρο τον κ. Αντώνη Παυλάκο πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κροκεών
Στη Συνεδρίαση παρευρίσκονταν εκ μέρος του Δήμου Κροκεών:
Ο Δήμαρχος Κροκεών κ. Νταλίανης Δημήτριος
Οι Αντιδήμαρχοι Κροκεών κ. Ζώης Μανωλάκος και κ. Αντώνης Χριστάκος
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Γεωργία Τσαρούχα και κ. Νικόλαος Γεωργακαράκος
Από τους Φορείς συμμετέχουν στη διοργάνωση του συνεδρίου παρευρίσκονταν:
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κροκεών κ. Αντώνης Παυλάκος
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κα Ελένη Μανάκου
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γεώργιος Κατσέτος
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου κ. Δημήτριος Καραμπάσης
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνική Παρέμβαση «Πολιτεία» (εφημερίδα Κροκεάτικα Νέα) κ. Γεώργιος Ατσαβές
Ο εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης και του συλλόγου Φίλων Θεάτρου κ. Τάσος Παυλάκος
Ο εκπρόσωπος του Αθλητικού Ομίλου Κροκεών κ. Μανώλης Πλατάνας.
Εκ μέρος του Συλλόγου Κροκεατών Αμερικής - Καναδά παρευρίσκονταν:
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμερικής - Καναδά κ. Ιωάννης Μέριανος
Ο γραμματέας του Συλλόγου Αμερικής - Καναδά κ. Δημήτρης κατσέτος
Ο κ. Παύλος Λιτζέρης από το Σύλλογο Αμερικής - Καναδά
Στη Συνεδρίαση παρευρισκόταν επίσης και ο κ. Διακουμάκος Παναγιώτης εκπρόσωπος της Πανλακωνικής Αδελφότητας Αυστραλίας.
Αφού καθορίστηκε Γραμματέας η κα Ελένη Σκεύου και καθορίστηκε ο χρόνος τοποθετήσεων στα 3 λεπτά ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Παυλάκος έδωσε το λόγο στον κ. Ιωάννη Μέριανο πρόεδρο Κροκεατών Αμερικής - Καναδά. Ο κ. Ιωάννης Μέριανος απεύθυνε σύντομο χαιρετισμός και δήλωσε ευχαριστημένος από τη συμμετοχή των ομογενών στο Συνέδριο και την μέχρι τώρα οργάνωση.
Επόμενος Ομιλητής η κα Ελένη Μανάκου πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών, η οποία είπε:
«Κύριε Δήμαρχε Κροκεών, κ. Αντιδήμαρχοι, κ. δημοτικοί σύμβουλοι, κ. Πρόεδρε του Συλλόγου Κροκεατών της Ομογένειας, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι Συλλογικών Φορέων, Συνδημότισσες - Συνδημότες.
Εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Κροκεών χαιρετίζουμε την έναρξη των εργασιών του 56 ου Συνεδρίου και καλωσορίζουμε τους απανταχού ομογενείς μας. Είναι χαρά τιμή και ευχή να ανταμώνουμε με τους ξενιτεμένους μας πάντα σε χαρμόσυνα και δημιουργικά μαζέματα. Τιμάμε την προσφορά των Ομογενών μας, γιατί όλα τα κοινωφελή έργα των Κροκεών έχουν τη δική τους σφραγίδα διαχρονικά. Τιμάμε την προσφορά τους γιατί τα έργα κρίνουν τους ανθρώπους και είναι η καλύτερη κληρονομιά για εκείνους που θα πάρουν αργότερα τη θέση τους. Η πορεία των Συλλόγων των απανταχού Κροκεατών της Ομογένειας αριθμώντας 60 χρόνια περίπου απ' ότι διαβάζουμε εμείς οι νεότεροι, απέδειξε ότι η θέληση, η ομαδική συνεργασία, ο πόθος και η λαχτάρα για το καλύτερο εξύψωσαν τις Κροκεές σε μία κωμόπολη σύγχρονη και πολιτισμένη.
Η δική μας πορεία σε οργανωμένη μορφή αριθμεί 15ετία. Η δράση μας αναλώνεται σε θέματα και εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, παιδείας, υγείας, πολιτισμού, εργασίας, ποιότητας ζωής, ειρήνης. Συνεργαζόμαστε και στηρίζουμε όλους του φορείς του τόπου μας στην επίλυση προβλημάτων γιατί δύσκολα προβλήματα απαιτούν ισχυρή συστράτευση και δημιουργική σύνθεση πέρα και πάνω από κομματικές γραμμές και προσωπικές φιλοδοξίες. Είμαστε υπέρ του διαλόγου για όλα τα ζητήματα που αφορούν την τοπική μας κοινωνία και υπέρ της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτά τα βασικά στοιχεία για να συνυπάρχουμε και να συνδημιουργούμε ούτε πέφτουν ξαφνικά ουρανοκατέβατα, ούτε πουλιώνται σε παζάρια. Αυτά χτίζονται και καλλιεργούνται με δεσμούς κοινωνικών αγώνων. Είναι πράξη συνείδησης, είναι χρέος ζωής προς τις γενιές του μέλλοντος που δε χρωστάνε τίποτα σε κανέναν, να κληρονομήσουν ναυάγια δικών μας ανασφαλειών.
Εδώ στην Ελλάδα του 2010 με την οικονομική κρίση να μας ταλανίζει, με τις αλλαγές του «Καλλικράτη» που σχεδιάστηκαν σε κλειστές πόρτες και όχι στο φως της κοινωνικής διαβούλευσης, όχι στην ανοιχτή κοινωνία, ανησυχούμε και επαγρυπνούμε γιατί:
Η αυτοδιοίκηση αποτελεί διαχρονικά τον πλέον ανθρωποκεντρικό θεσμό της πολιτείας μας. Η βάση της είναι ο άνθρωπος. Πάνω και πρώτα απ' όλα είμαστε άνθρωποι. Δεν είμαστε άψυχοι αριθμοί.
Το σχέδιο «Καλλικράτης» συγχωνεύει ανθρώπους, συγχωνεύει ενεργούς πολίτες, συγχωνεύει ιστορία, συγχωνεύει κουλτούρες, συγχωνεύει κοινωνικές και τοπικές ανάγκες.
Δικό μας χρέος είναι να μην συγχωνεύσουμε την κοινή λογική. Να μην δεχτούμε εκπτώσεις στην αξιοπρέπειά μας. Να μην δεχτούμε το μαρασμό των περιοχών μας. Να έχουμε τα μάτια της ψυχής μας άγρυπνα.
Η ανάγκη για το διαφορετικό και η κοινωνική αλληλεγγύη, σαν απάντηση στους προβληματισμούς, να δώσουν την προοπτική για ένα φωτεινό αύριο, υπεράνω χρωμάτων, μήπως καταφέρουμε να διώξουμε το γκρίζο. Θα επανέλθουμε σε μια πρόταση που κάναμε και στα δύο προηγούμενα συνέδρια και που δεν τελεσφόρησε. Τη δημιουργία ενός Λαογραφικού Μουσείου στις Κροκεές. Μέσα στην 15χρονη πορεία του Συλλόγου και την προσωπική επαφή με όλες τις Κροκεάτισσες έχουμε διαπιστώσει ένα τεράστιο πλούτο από εργόχειρα, φωτογραφικό υλικό, οικιακά σκεύη, μέσα καλλιέργειας και παραγωγής πριν η επελθούσα μηχανική καλλιέργεια εξαφανίσει το άλογο και το βόδι. Στολές καρναβαλιού τοπικές ενδυμασίες, σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και δεκάδες άλλα είδη λαογραφικού υλικού.
Αυτά όλα είναι η ιστορία του τόπου μας που κάποια στιγμή πρέπει να στεγαστεί και να διαφυλαχτεί. Το χρωστάμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Συστάθηκε και υπολειτουργεί ένας Συνεταιρισμός μιας ομάδας γυναικών του συλλόγου μας που είναι πρόθυμες να διδάξουν παραδοσιακά εργόχειρα στις νέες κοπέλες. Είναι οι Γυναίκες που όταν τους ζητηθεί ράβουν τις στολές για το καρναβάλι μας, ράβουν τις στολές για τις Εθνικές γιορτές. Είναι κρίμα αυτή η προσπάθεια να μείνει ανεκμετάλλευτη. Ακόμη ξεκινήσαμε μια προσπάθεια με το Πνευματικό κέντρο για Αγορά και Δημιουργία αίθουσας χειμερινού σινεμά, θεατρικής σκηνής και θερινού σινεμά.
Δεν περπάτησε. Θα επιμείνουμε πάλι. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο με τα θερινά σινεμά. Πόσες αναμνήσεις και πόσα συναισθήματα δεν μας φορτίζουν στο άκουσμα της λέξης σινεμά.
Υπάρχει πρόταση από τον Εμπορικό Σύλλογο για Δημιουργία Μουσείου Νικηφόρου Βρεττάκου. Εμείς συμφωνούμε και είμαστε στο πλευρό τους. Για ότι χρειαστούν. Σε κάθε δημιουργική προσπάθεια εμείς συναινούμε και το θεωρούμε καθήκον μας να στηρίζουμε. Είμαστε ένα ζωντανό κομμάτι του τόπου μας και η σχέση μας είναι αμφίδρομη με τους άλλους φορείς μας. Βέβαια χρειάστηκε πολύς καιρός για να κατανοηθεί ότι δε φτιάχνουμε μόνο γλυκά και φαγητά και να δώσουμε εξετάσεις σε πολλά επίπεδα.
Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους Ομογενείς μας καλή Διαμονή, Υγεία, δημιουργία και πάντα να ανταμώνουμε σε χαρές.
Θέλω να απευθύνω συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κροκεών τον Αντώνη Παυλάκο για το συντονισμό και την άψογη συνεργασία με όλους τους Συνδιοργανωτές φορείς του συνεδρίου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και μπράβο μέσα από την καρδιά μου στον συμπολίτη μας τον κ. Μίμη Χριστοφυλάκη για την καταπληκτική δουλειά και τη συλλογή του που τη θεωρώ κατάθεση ψυχής. Εύχομαι να τελεσφορήσουν και άλλες εκθέσεις του.
Στις 13 του μήνα στην κεντρική μας πλατεία θα σας χαρίσουμε μία βραδιά μελωποιημένης ποίησης από Νικ. Βρεττάκο μέχρι Λόρκα και Ναζιμ Χικμέτ με χορωδία 30 ατόμων.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας να είστε όλοι καλά»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου κ. Γεώργιος Κατσέτος ο οποίος είπε:
«Καλημέρα. Θα ήθελα και εγώ σαν εκπρόσωπος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου να σας καλωσορίσω και να σας ευχηθώ καλό καλοκαίρι και καλή επιτυχία στο 56 ο συνέδριο που γίνεται στο χωριό μας.
Θα ήθελα να σας αναφέρω ότι μετά από 15 χρόνια αδράνειας του συλλόγου μας, αποφασίσαμε να κάνουμε εκλογές το Φεβρουάριο του 2010 και να εκλέξουμε προεδρείο και αυτή τη στιγμή να απαριθμούμε γύρω στα 60 μέλη.
Σκοπός του συλλόγου μας είναι η προστασία, η μελέτη και η προαγωγή των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του. Επίσης σε συνεργασία με την τοπική μας Αυτοδιοίκηση και τους άλλους Συλλογικούς φορείς του τόπου μας στηρίζουμε κάθε προσπάθεια Ανάπτυξης και Δημιουργίας των Κροκεών.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχουμε να σας καταθέσουμε τις παρακάτω προτάσεις:
Α. Δημιουργία Μουσείου Νικηφόρου Βρεττάκου
Β. Αξιοποίηση του ιστορικού - διατηρητέου μνημείου της Βρύσης «Κουμπαρίτσας»
Γ. Φωτισμός Λόφου Αγίας Βαρβάρας.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας»
Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Γιώργος Ατσαβές εκπρόσωπος του Συλλόγου Κοινωνική Παρέμβαση «Πολιτεία». Ο κ. Γιώργος Ατσαβές αφού χαιρέτισε και καλωσόρισε τους ομογενείς, τους ευχαρίστησε για τη στήριξη που οι ίδιοι προσφέρουν στην εφημερίδα «Κροκεάτικα Νέα». Τόνισε πως για να μπορέσει ο τόπος να αναπτυχθεί και κυρίως σήμερα ενόψει εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης», πρέπει να αναλάβει δράσεις η τοπική κοινωνία. Οι φορείς του τόπου θα πρέπει να δημιουργήσουν τις κατάλληλες δομές και με συνεργασία και συνέπεια να παλέψουν ώστε να βελτιώσουν όσο μπορούν περισσότερο την ποιότητα ζωής.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο κ. Καραμπάσης Δημήτριος πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου. Ο κ. Καραμπάσης μετά τον απαραίτητο χαιρετισμό έκανε μια σύντομη αναφορά στον Αγροτικό Σύλλογο. Ιδρύθηκε το 2002 και στόχοι του είναι: α) η στήριξη των Αγροτών της περιοχής, β) η αξιοποίηση του ιστορικού πλούτου των Κροκεών και γ) η προβολή των Κροκεών ως γενέτειρα του σπουδαίου ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου. Θεωρεί πως πρέπει να ενθαρρύνονται οι προσπάθειες νέων ατόμων που αποφασίζουν να αναλάβουν δράση στα δρώμενα του χωριού και επικρότησε τη δημιουργία ομάδας γυναικείου και ανδρικού μπάσκετ που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Τοποθετήθηκε υπέρ της δημιουργίας Λαογραφικού Μουσείου και ενημέρωσε πως στην επόμενη συνεδρίαση θα καταθέσει ψήφισμα με θέμα: «Κροκεές - πολιτιστική πρωτεύουσα δήμου Ευρώτα». Κλείνοντας την τοποθέτησή του κάλεσε για συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Δευτέρας και επισήμανε την αναγκαιότητα ανάδειξης του Κροκεάτη Λίθου.
Ο κ. Μανώλης Πλατάνας εκπρόσωπος του Αθλητικού Ομίλου Κροκεών ήταν ο επόμενος ομιλητής ο οποίος αφού χαιρέτησε παρουσίασε την πορεία της ομάδας ποδοσφαίρου και την άνοδο της στην 4 η Εθνική Κατηγορία. Παρουσίασε επίσης τις ομάδες παιδικού ποδοσφαίρου και μπάσκετ ανδρών - γυναικών Τόνισε τέλος την ανάγκη να στηρίζουμε όλοι τον Αθλητισμό.
Ο κ. Τάσος Παυλάκος εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου και εθελοντής βιβλιοθηκάριος μετά το χαιρετισμό τοποθετήθηκε υπέρ της δημιουργίας Λαογραφικού Μουσείου και πρότεινε να έρθουμε ξανά σε επαφή με την κα Λιτζέρη. Στη συνέχεια μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιβλιοθήκη και πρότεινε τα ακόλουθα:
Αξιοποίηση ολόκληρου του επάνω ορόφου του Πνευματικού κέντρου με:
- Εκσυγχρονισμό της Βιβλιοθήκης (μηχανοργάνωση, αλλαγή ραφιών, συντήρηση βιβλίων κ.λ.π.)
- Δημιουργία - σε διπλανή αίθουσα - χώρου για τα παιδιά με βιβλία, παιδικά παιχνίδια κ.λ.π.
- Δημιουργία αίθουσας σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων και αναγνωστηρίου
- Οργάνωση και λειτουργία παραρτήματος του Αρχείου Νικηφόρος Βρεττάκου υπό την αιγίδα του Συλλόγου Φίλων Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου, στην αίθουσα που ήδη παραχωρήθηκε.
- Πρόσληψη (από τη νέα Δημοτική Αρχή) υπαλλήλου που θα λειτουργεί τη Βιβλιοθήκη και θα έχει την ευθύνη και για τους άλλους χώρους.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν σε συνεννόηση και συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης και με τη συμπαράσταση των φορέων Κροκεών.
Ο κ. Ζώης Μανωλάκος στην τοποθέτησή του ως αντιδήμαρχος Κροκεών παρατήρησε ότι στην Πλούμιτσα έχει διαμορφωθεί από το γιό του Νικηφόρου Βρεττάκου θέατρο και έχει αναστηλωθεί το πατρικό του και πρότεινε να γίνει μία επίσκεψη στα πλαίσια του Συνεδρίου. Επισήμανε επίσης ότι στην περιοχή Αρδέλι υπάρχει ένα φαράγγι το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για περίπατο. Τέλος είπε ότι είναι σκόπιμο να γίνει διασύνδεση των πολιτιστικών με το χώρο της Πλούμιτσας.
Στη συνέχεια αφού έγιναν κάποιες απαραίτητες διευκρινήσεις από την κα Ελένη Μανάκου σε ότι αφορά την υπόθεση του Λαογραφικού Μουσείου και το χώρο που είχε την πρόθεση να παραχωρήσει η κα. Λιτζέρη ο λόγος δόθηκε στον κ. Διακουμάκο Παναγιώτη εκπρόσωπο της Πανλακωνικής Αδελφότητας της Αυστραλίας.
Ο κ. Διακουμάκος μας ενημέρωσε για το Σύλλογό της Πανλακωνικής Αδελφότητας της Αυστραλίας, ο οποίος ιδρύθηκε το 1961 και αναζωογονήθηκε το 1986 καθώς και για τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε για τα παιδιά των ομογενών, τα οποία προοδεύουν και για την παρέλαση που πραγματοποιείται στη Μελβούρνη την 25 η Μαρτίου. Επίσης μας ενημέρωσε ότι πρόσφατα με τη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας τοποθετήθηκε σε κοινόχρηστο χώρο της Μελβούρνης προτομή του Λεωνίδα.
Ο Δήμαρχος Κροκεών κ. Δημήτρης Νταλιάνης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι είναι πολύ εποικοδομητικό και χρήσιμο να εκφράζονται οι ανησυχίες των φορέων και κυρίως νέοι άνθρωποι να έχουν ενεργό ρόλο στα δρώμενα της καθημερινότητας και για τον εθελοντισμό. Ο Δήμος θα είναι δίπλα σε όλες τις δράσεις των φορέων του τόπου. Συμφώνησε ότι η Δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου και Μουσείου Νικηφόρου Βρεττάκου είναι σημαντικά για το χωριό μας και θα στηρίξει τις προσπάθειες αυτές.
Ο κ. Παύλος Λιτζέρης από το Σύλλογο Κροκεατών Αμερικής - Καναδά διευκρίνισε ότι ο χώρος που είχε πρόθεση να παραχωρήσει η κα Λιτζέρη δεν είναι πλέον διαθέσιμος καθώς δεν της ανήκει πλέον.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο κ. Μέριανος Ιωάννης και ο κ. Κατσέτος Δημήτρης πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα του συλλόγου Κροκεατών Αμερικής - Καναδά ανέφεραν ότι θα τοποθετηθούν στην επόμενη συνεδρίαση όπου θα έχουν να μας κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις.