2012
Year of
Nikiforos

Vrettakos
June 1, 2011 On the occasion of the 100th anniversary since the birth of fellow Krokean and world renown poet Nikiforos Vrettakos, the ministry of Culture and Tourism of Greece has pronounced year 2012 as "Year of Nikiforos Vrettakos"

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - EVENTSΩδή στον Νικηφόρο Βρεττάκο στο Ηρώδειο

19 Σεπτεμβρίου 2012

Μια βραδιά αφιερωμένη στο αντιπολεμικό έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου
«Γράμμα στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο
με διοργανωτή την Αρχιεπισκοπή ΑθηνώνΦέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή της αγάπης και της ειρήνης Νικηφόρου Βρεττάκου
και εορτάζονται στο Ηρώδειο με την παρουσίαση του μελοποιημένου ποιήματός του με τίτλο
«Γράμμα στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ», που απευθυνόταν στον εφευρέτη και πατέρα της ατομικής βόμβας.
Τα παιδιά του Νικηφόρου, Τζένη (μέσον) και Κώστας ΒρεττάκοςΠρόκειται για ένα ποίημα με συγκλονιστικές κραυγές της ανθρωπότητας κατά του πυρηνικού ολέθρου,
για ένα μνημόσυνο για τις ανθρώπινες ψυχές που το ξοδεμένο αίμα τους έρρευσε στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα.
Ένας ύμνος στην ειρήνη -την κορυφαία των θεών- σύμφωνα με τον Ευριπίδη και μια ωδή για τον άνθρωπο και την αγάπη.Η μουσική ανήκει στον Νίκο Καλλίτση. Συμμετείχαν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία
του Δήμου Αθηναίων, καθώς και η Παιδική Χορωδία Rosarte και η Χορωδία της ΕΡΤ. Τη μουσική
διεύθυνση είχε αναλάβει ο Ανδρέας Πυλαρινός και την απαγγελία ο Γρηγόρης Βαλτινός.
Τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.


από>> http://www.metrogreece.gr

 Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Εκδήλωση τιμής στο Ηρώδειο για το έτος Νικηφόρου Βρεττάκου
Αθήνα: Μία εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον μεγάλο Λάκωνα ποιητή, Νικηφόρο Βρεττάκο, διοργανώνει την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου η Παλλακωνική Ομοσπονδία Ελλάδος στο Ηρώδειο, με αφορμή τον εορτασμό του έτους Νικηφόρου Βρεττάκου (έχουν περάσει 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή).

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί τμήμα της ποιητικής δημιουργίας του Βρεττάκου μέσα από τη μουσική του συνθέτη Νίκου Καλλίτση.
Το ποίημα «Γράμμα στο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ», πατέρα της ατομικής βόμβας, μελοποιημένο σε μορφή ορατορίου, αποτελεί τον κεντρικό κορμό της εκδήλωσης. 

Πλαισιωμένος από έντονα ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία ο συγκινησιακά φορτισμένος, δυνατός ποιητικός λόγος αναδεικνύει τη χαρά της ζωής και το αίτημα ενός ειρηνικού κόσμου για τα παιδιά όλης της γης. 

Το έργο έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Μόντρεαλ με Γαλλοκαναδούς συντελεστές.

Παράλληλα θα ακουστούν τα έργα του συνθέτη «Αν δε μου 'δινες την ποίηση Κύριε» συμφωνικό ποίημα σε πρώτη εκτέλεση, και τα τραγούδια «Μαζεύω τα πεσμένα στάχυα», «Της Σπάρτης οι πορτοκαλιές» και «Αγάπη». 

Ερμηνεύουν η μεσόφωνος Μαρία Ζώη, ο τενόρος Ιωάννης Φράγκος και ο βαρύτονος Γιώργος Ματθαιακάκης. Απαγγέλλει ο Γρηγόρης Βαλτινός.
Τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, την Παιδική Χορωδία ROSARTE και τη Χορωδία της ΕΡΤ διευθύνει ο Ανδρέας Πυλαρινός. 

Η εκδήλωση αρχίζει στις 21:00 το βράδυ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων. 
Τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Τα εισιτήρια, από 15 ευρώ, (φοιτητικά 10) διατίθενται στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών. Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, τηλ. 210 3272000.

απο >>> http://www.philenews.com

..

1η Ιουνίου 2011

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακήρυξε το 2012 «Έτος Βρεττάκου» με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου και ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον επιτελικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος (1912-1991) αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην εξέλιξη της νεοελληνικής γραμματείας. Το έργο του εκτιμήθηκε στην εποχή του -μια μεγάλη περίοδο ζυμώσεων, πνευματικών, κοινωνικών και πολιτικών για τον ελληνισμό- ενώ εξακολουθεί να διαβάζεται και να συγκινεί τις νεότερες γενιές αναγνωστών. Έχουν κυκλοφορήσει 39 ποιητικές συλλογές του (μεταξύ άλλων: «Φιλοσοφία των λουλουδιών», «Ο Προμηθέας ή Το παιχνίδι μιας μέρας», «Το βάθος του κόσμου», «Ο Ταΰγετος και η σιωπή» κ.ά.).

Για την προετοιμασία του έργου το ΕΚΕΒΙ θα συνεργαστεί στενά με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, η οποία διαθέτει το πλήρες αρχείο του ποιητή ( http://www.nikiforos.edu.gr/ ), καθώς και με πολιτιστικούς φορείς της Λακωνίας.

(Δείτε το πλήρες βιογραφικό του στο Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών του ΕΚΕΒΙ)

Απο το Ελληνικό Κέντρο Βιβλίου   www.ekebi.gr

June 1, 2011 On the occasion of the 100 th anniversary since the birth of our fellow Krokean and world renown poet Nikiforos Vrettakos, the ministry of Culture and Tourism of Greece has pronounced year 2012 as "Year of Nikiforos Vrettakos"

Μάρτιος 2011

Εμείς οι Κροκεάτες της διασποράς ενώνουμε και ανυψώνουμε την φωνή μας μαζί με αυτήν της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, των συμπολιτών μας στις Κροκεές, του Δήμου Ευρώτα, τους πολιτευτές, συλλόγους και διανοούμενους του Νομού Λακωνίας και καλούμε το Ελληνικό Κράτος όπως επ΄ευκαιρία της συμπλήρωσης100 χρόνων από την γέννηση του συμπολίτη μας ακαδημαϊκού, ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, φόρο τιμής στην μνήμη του, εκτίμησης και προβολής του πλούσιου έργου του, ανακηρύξει το έτος 2012 ως «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου».

Παρακαλούμε βοηθήστε τον αγώνα μας. Ενώστε και την δική σας φωνή προωθώντας τούτο το αίτημα μας σε κυβερνητικά στελέχη, οργανισμούς, σχολεία,συλλόγους , συγγενείς και φίλους. Μπορείτε επίσης να προβάλετε την προσπάθεια μας τοποθετώντας μια αγγελία η το κινούμενο διαφημιστικό μας στην ιστοσελίδα σας, το blog η τη σελίδα σας στο facebook.
Ευχαριστούμε για την υποστήριξη και συνεργασία σας.
Σύλλογος Κροκεατών Αμερικής Καναδά

Περισσότερα για τον Νικηφόρο Βρεττάκο...εδώ

2012 έτος Νικηφόρου Βρεττάκου. δείτε ποιοι υποστηρίζουν αυτή μας την διεκδίκηση .

March 2011

We the Krokeans of the diaspora, along with the central library of Sparta, our fellow Krokeans in Greece, the Municipality of Evrotas, the political leaders, associations and intellectuals of the prefecture of Lakonia Greece, on the occasion of the 100 th anniversary of the birth of our fellow Krokean and world renown poet Nikiforos Vrettakos, in respect, honor and appreciation of his work, call upon the Greek government to pronounce the year of 2012 as the "Year of Nikiforos Vrettakos".
Dear friend you can to add your voice and help our cause by forwarding this message on to Greek government officials , Greek organizations, schools, and to your friends and relatives. You can also help our cause by placing our animation, a small photo or announcement on your web site, blog or fecebook page.

Thank you for your support and cooperation
Krokeai Society, USA & Canada
More about Nikiforos Vrettakos
Krokeai Society, USA & Canada  - Σύλλογος Κροκεατών Αμερικής Καναδά