2012
Year of
Nikiforos

Vrettakos
June 1, 2011 On the occasion of the 100th anniversary since the birth of fellow Krokean and world renown poet Nikiforos Vrettakos, the ministry of Culture and Tourism of Greece has pronounced year 2012 as "Year of Nikiforos Vrettakos"

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - EVENTS

19 Μαίου 2012

Με Νικηφόρο Βρεττάκο η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

  " Επανάσταση
Είμαι μια επανάσταση μέσα 
σε κάθε επανάσταση υπέρ 
των δικαίων που δεν προβλέπει 
τη σκέπη τους καμιά επανάσταση.
Νικηφόρος Βρεττάκος 
"

Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης γιορτάζει το Σάββατο, 19 Μαϊου 2012, δύο μουσειακές επετείους: τη «Διεθνή Ημέρα Μουσείων» και τη «Νύχτα των Μουσείων».

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθιέρωσε, από το 1977, τη 18η Μαΐου ως «Διεθνή Ημέρα Μουσείων» με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων» θεσπίστηκε το 2005 με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας με στόχο την προσέλκυση νέων ομάδων κοινού. Ο εορτασμός πραγματοποιείται μία ημέρα το χρόνο, κατά την οποία τα μουσεία που συμμετέχουν παραμένουν ανοικτά, με ελεύθερη είσοδο, από τη δύση του ηλίου έως τη 1.00 π.μ. και διοργανώνουν εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα. Η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και της UNESCO.

Όλες και όλοι, όσοι αγαπoύν την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου ανταμώνουν στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων.

Σάββατο 19 Μαΐου 2012
8.00 μ.μ.:  Ν. Βρεττάκος και ΄Αη-Γιώργης.
Η συνάντησή μας αρχίζει με το παραμύθι του ¶η-Γιώργη που θα  αφηγηθεί η  Ειρήνη Κοκκορού. Ο ¶η-Γιώργης είναι ένα από τα σύμβολα της ποιητικής του  Βρεττάκου. Η αφήγηση έχει προσαρμοστεί για να ακουστεί και από παιδιά που  θα συνοδεύονται από τους γονείς τους.

9.45 μ.μ.: Ν. Βρεττάκος και Τέχνες.
Α) «Ο Νικηφόρος Βρεττάκος και η Μουσική». Παρουσιάζει  το Εθνικό Ωδείο- Παράρτημα Σπάρτης.

Β) «Ο Νικηφόρος Βρεττάκος και η Ζωγραφική». Παρουσιάζει η Γεωργία  Κακούρου-Χρόνη.

Γ) «Ο Νικηφόρος Βρεττάκος και το Θέατρο». Ο Τάσος Παυλάκος ομιλεί για «Το πρώτο θέατρο», για τις απαρχές της γνωριμίας του ποιητή με τη θεατρική εμπειρία. Η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας (ΕΘΟΛ) μας γνωρίζει τα θεατρικά έργα του Νικηφόρου Βρεττάκου. Η φωνή του ποιητή μας αποχαιρετά.

Δ) Δώσε μου το χέρι σου / να δρασκελίσω τους αιθέρες: Εγκαίνια Έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Τα χέρια». Η έκθεση περιλαμβάνει: 
. Φωτογραφίες των μαθητών/μαθητριών του Γυμνασίου Σκάλας που συνεργάστηκαν με τις καθηγήτριές τους Πηνελόπη Μυλωνά, Καθηγήτρια του Μαθήματος των Καλλιτεχνικών, και Χαριτίνη Αραπάκη, Καθηγήτρια του Μαθήματος των Γαλλικών.
. Φωτογραφίες των μελών της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης θα στηρίξουν εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο  τη μελέτη του πλούσιου συμβόλου που συνιστούν τα «χέρια» στην  ποιητική του Νικηφόρου Βρεττάκου.
Την καληνύχτα θα την πούμε στην αυλή της Πινακοθήκης με τσίπουρο, κρασί και αισιοδοξία κατά το λόγο του ποιητή.

από >> http://www.notospress.gr/index.php?c_id=12&n_id=5629

1η Ιουνίου 2011

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακήρυξε το 2012 «Έτος Βρεττάκου» με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου και ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον επιτελικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος (1912-1991) αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην εξέλιξη της νεοελληνικής γραμματείας. Το έργο του εκτιμήθηκε στην εποχή του -μια μεγάλη περίοδο ζυμώσεων, πνευματικών, κοινωνικών και πολιτικών για τον ελληνισμό- ενώ εξακολουθεί να διαβάζεται και να συγκινεί τις νεότερες γενιές αναγνωστών. Έχουν κυκλοφορήσει 39 ποιητικές συλλογές του (μεταξύ άλλων: «Φιλοσοφία των λουλουδιών», «Ο Προμηθέας ή Το παιχνίδι μιας μέρας», «Το βάθος του κόσμου», «Ο Ταΰγετος και η σιωπή» κ.ά.).

Για την προετοιμασία του έργου το ΕΚΕΒΙ θα συνεργαστεί στενά με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, η οποία διαθέτει το πλήρες αρχείο του ποιητή ( http://www.nikiforos.edu.gr/ ), καθώς και με πολιτιστικούς φορείς της Λακωνίας.

(Δείτε το πλήρες βιογραφικό του στο Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών του ΕΚΕΒΙ)

Απο το Ελληνικό Κέντρο Βιβλίου   www.ekebi.gr

June 1, 2011 On the occasion of the 100 th anniversary since the birth of our fellow Krokean and world renown poet Nikiforos Vrettakos, the ministry of Culture and Tourism of Greece has pronounced year 2012 as "Year of Nikiforos Vrettakos"

Μάρτιος 2011

Εμείς οι Κροκεάτες της διασποράς ενώνουμε και ανυψώνουμε την φωνή μας μαζί με αυτήν της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, των συμπολιτών μας στις Κροκεές, του Δήμου Ευρώτα, τους πολιτευτές, συλλόγους και διανοούμενους του Νομού Λακωνίας και καλούμε το Ελληνικό Κράτος όπως επ΄ευκαιρία της συμπλήρωσης100 χρόνων από την γέννηση του συμπολίτη μας ακαδημαϊκού, ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, φόρο τιμής στην μνήμη του, εκτίμησης και προβολής του πλούσιου έργου του, ανακηρύξει το έτος 2012 ως «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου».

Παρακαλούμε βοηθήστε τον αγώνα μας. Ενώστε και την δική σας φωνή προωθώντας τούτο το αίτημα μας σε κυβερνητικά στελέχη, οργανισμούς, σχολεία,συλλόγους , συγγενείς και φίλους. Μπορείτε επίσης να προβάλετε την προσπάθεια μας τοποθετώντας μια αγγελία η το κινούμενο διαφημιστικό μας στην ιστοσελίδα σας, το blog η τη σελίδα σας στο facebook.
Ευχαριστούμε για την υποστήριξη και συνεργασία σας.
Σύλλογος Κροκεατών Αμερικής Καναδά

Περισσότερα για τον Νικηφόρο Βρεττάκο...εδώ

2012 έτος Νικηφόρου Βρεττάκου. δείτε ποιοι υποστηρίζουν αυτή μας την διεκδίκηση .

March 2011

We the Krokeans of the diaspora, along with the central library of Sparta, our fellow Krokeans in Greece, the Municipality of Evrotas, the political leaders, associations and intellectuals of the prefecture of Lakonia Greece, on the occasion of the 100 th anniversary of the birth of our fellow Krokean and world renown poet Nikiforos Vrettakos, in respect, honor and appreciation of his work, call upon the Greek government to pronounce the year of 2012 as the "Year of Nikiforos Vrettakos".
Dear friend you can to add your voice and help our cause by forwarding this message on to Greek government officials , Greek organizations, schools, and to your friends and relatives. You can also help our cause by placing our animation, a small photo or announcement on your web site, blog or fecebook page.

Thank you for your support and cooperation
Krokeai Society, USA & Canada
More about Nikiforos Vrettakos
Krokeai Society, USA & Canada  - Σύλλογος Κροκεατών Αμερικής Καναδά