2012
Year of
Nikiforos

Vrettakos
June 1, 2011 On the occasion of the 100th anniversary since the birth of fellow Krokean and world renown poet Nikiforos Vrettakos, the ministry of Culture and Tourism of Greece has pronounced year 2012 as "Year of Nikiforos Vrettakos"

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - EVENTS

Η Περ. Πελοποννήσου, αναδεικνύει το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου

Μετά από εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη κ. Ντίας Τζανετέα, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας έλαβε ομόφωνη απόφαση με την οποία η ΠΕ Λακωνίας αναλαμβάνει να αναδείξει, με αφορμή το έτος Βρεττάκου, το έργο του Λάκωνα ποιητή σε συνεργασία με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης όπου φιλοξενείται το Αρχείο Βρεττάκου.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το έτος Βρεττάκου παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Διευθύντρια της Δημόσιας κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης κ. Ελένη Τζινιέρη-Τζανετάκου.

Αναλυτικά η εισήγηση της κας Τζανετέα στο ΠΣ.

Έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, τον Νικηφόρο Βρεττάκο τιμά η Ελληνική πολιτεία φέτος , ανακηρύσσοντας το 2012 "Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου". Το υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, υλοποιεί το αφιερωματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης, όπου βρίσκεται ολόκληρο το αρχείο του Νικηφόρου Βρεττάκου, το Μουσείο Μπενάκη και την Εταιρεία Συγγραφέων.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος αποτελεί εξέχουσα μορφή των ελληνικών γραμμάτων όπου ο δημιουργός και άνθρωπος συμπίπτουν απόλυτα σε μια ενιαία σύνθεση μοναδικής ομορφιάς, που όσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τον ποιητή μπορούν να επιβεβαιώσουν το βάθος της και τον πλούτο της.

Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ο οποίος συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τις πνευματικές, πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις του Ελληνισμού κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Το έργο του «ποιητή του Ταϋγέτου» επικεντρώνεται στην ανθρώπινη ύπαρξη γράφοντας για τη συγκίνηση και τα αισθητήρια, την έννοια της ομορφιάς μέσα στη Φύση, τη δύναμη της μνήμης, την ελληνικότητα μέσα από τη γλώσσα, την ουσία του πολιτισμού.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος, όπως κάθε αληθινός δημιουργός, δημιουργεί την εποχή του. Μιλώντας για ποίηση μπορεί κανείς να μιλάει για χίλια δυο πράγματα, για ιδέες, για τεχνοτροπίες, για σχολές, για ρεύματα . Στο ογκώδες έργο του, σκιαγραφεί τον άνθρωπο της ελευθερίας, της ευθύνης, της αλήθειας, της αγωνίας, του πόνου και προπαντός της αγάπης.

Η αληθινή ποίηση δεν είναι μια ορισμένη ιδεολογία, δεν είναι μια θεωρία ή ένα κήρυγμα. Είναι τρόπος ζωής, είναι πράξη. Γι' αυτό και το αληθινό ποιητικό έργο δε χωρίζεται από τη ζωή του ποιητή.

Αν αυτό ισχύει για τους ποιητές, ισχύει πάνω απ' όλους για τον Νικηφόρο Βρεττάκο. Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποίηση από τη ζωή του, ούτε τη ζωή από την ποίηση. Και το κυριότερο. Η ποίησή του έχει την αλήθεια του ποιητή και η ζωή του την ειλικρίνεια και τη συνέπεια του ανθρώπου.

Πέρα από τη γνήσια ελληνικότητα του έργου του, η ποίησή του είναι ένα σήμα συναγερμού των συνειδήσεων, είναι ένα προσκλητήριο για αφύπνιση, για αγώνα.

Πληρότητα και απλότητα χαρακτηρίζουν τη ζωή και την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου. Και είναι δύσκολο πράγμα να ζήσεις και να γράψεις απλά. Η απλότητα προϋποθέτει μια βασανιστική πορεία μέσα στον πόνο και τη σοφία του κόσμου.

Η υπόσχεση φωτός που δίνει με το έργο του και η ζωή του ο Νικηφόρος Βρεττάκος συγκινεί και κατακτά μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Η βαθύτατα ανθρωπιστική ποίηση του Βρεττάκου, μέσα από την οποία εξυμνούνται οι αξίες της αγάπης , της ειρήνης, του Ελληνικού πνεύματος δίνουν δύναμη και έμπνευση σε όλους μας , ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε σήμερα στη χώρα μας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας με αφορμή το "Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου" και σε συνεργασία με το Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου προτίθεται να προβεί σε μια σειρά εκδηλώσεων προκείμενου να τιμήσει το Λάκωνα Ποιητή.

...από τον ινστοχώρο http://www.news.935radio.gr

 

1η Ιουνίου 2011

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακήρυξε το 2012 «Έτος Βρεττάκου» με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου και ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον επιτελικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος (1912-1991) αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην εξέλιξη της νεοελληνικής γραμματείας. Το έργο του εκτιμήθηκε στην εποχή του -μια μεγάλη περίοδο ζυμώσεων, πνευματικών, κοινωνικών και πολιτικών για τον ελληνισμό- ενώ εξακολουθεί να διαβάζεται και να συγκινεί τις νεότερες γενιές αναγνωστών. Έχουν κυκλοφορήσει 39 ποιητικές συλλογές του (μεταξύ άλλων: «Φιλοσοφία των λουλουδιών», «Ο Προμηθέας ή Το παιχνίδι μιας μέρας», «Το βάθος του κόσμου», «Ο Ταΰγετος και η σιωπή» κ.ά.).

Για την προετοιμασία του έργου το ΕΚΕΒΙ θα συνεργαστεί στενά με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, η οποία διαθέτει το πλήρες αρχείο του ποιητή ( http://www.nikiforos.edu.gr/ ), καθώς και με πολιτιστικούς φορείς της Λακωνίας.

(Δείτε το πλήρες βιογραφικό του στο Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών του ΕΚΕΒΙ)

Απο το Ελληνικό Κέντρο Βιβλίου   www.ekebi.gr

June 1, 2011 On the occasion of the 100 th anniversary since the birth of our fellow Krokean and world renown poet Nikiforos Vrettakos, the ministry of Culture and Tourism of Greece has pronounced year 2012 as "Year of Nikiforos Vrettakos"

Μάρτιος 2011

Εμείς οι Κροκεάτες της διασποράς ενώνουμε και ανυψώνουμε την φωνή μας μαζί με αυτήν της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, των συμπολιτών μας στις Κροκεές, του Δήμου Ευρώτα, τους πολιτευτές, συλλόγους και διανοούμενους του Νομού Λακωνίας και καλούμε το Ελληνικό Κράτος όπως επ΄ευκαιρία της συμπλήρωσης100 χρόνων από την γέννηση του συμπολίτη μας ακαδημαϊκού, ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, φόρο τιμής στην μνήμη του, εκτίμησης και προβολής του πλούσιου έργου του, ανακηρύξει το έτος 2012 ως «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου».

Παρακαλούμε βοηθήστε τον αγώνα μας. Ενώστε και την δική σας φωνή προωθώντας τούτο το αίτημα μας σε κυβερνητικά στελέχη, οργανισμούς, σχολεία,συλλόγους , συγγενείς και φίλους. Μπορείτε επίσης να προβάλετε την προσπάθεια μας τοποθετώντας μια αγγελία η το κινούμενο διαφημιστικό μας στην ιστοσελίδα σας, το blog η τη σελίδα σας στο facebook.
Ευχαριστούμε για την υποστήριξη και συνεργασία σας.
Σύλλογος Κροκεατών Αμερικής Καναδά

Περισσότερα για τον Νικηφόρο Βρεττάκο...εδώ

2012 έτος Νικηφόρου Βρεττάκου. δείτε ποιοι υποστηρίζουν αυτή μας την διεκδίκηση .

March 2011

We the Krokeans of the diaspora, along with the central library of Sparta, our fellow Krokeans in Greece, the Municipality of Evrotas, the political leaders, associations and intellectuals of the prefecture of Lakonia Greece, on the occasion of the 100 th anniversary of the birth of our fellow Krokean and world renown poet Nikiforos Vrettakos, in respect, honor and appreciation of his work, call upon the Greek government to pronounce the year of 2012 as the "Year of Nikiforos Vrettakos".
Dear friend you can to add your voice and help our cause by forwarding this message on to Greek government officials , Greek organizations, schools, and to your friends and relatives. You can also help our cause by placing our animation, a small photo or announcement on your web site, blog or fecebook page.

Thank you for your support and cooperation
Krokeai Society, USA & Canada
More about Nikiforos Vrettakos
Krokeai Society, USA & Canada  - Σύλλογος Κροκεατών Αμερικής Καναδά