2012
Year of
Nikiforos

Vrettakos
June 1, 2011 On the occasion of the 100th anniversary since the birth of fellow Krokean and world renown poet Nikiforos Vrettakos, the ministry of Culture and Tourism of Greece has pronounced year 2012 as "Year of Nikiforos Vrettakos"

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - EVENTS

7 Νοεμβρίου 2012

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου

Με ένα διήμερο συνέδριο κορυφώνονται οι εορτασμοί του Έτους Νικηφόρου Βρεττάκου 2012, με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του λάκωνα ποιητή.

Το συνέδριο «Νικηφόρος Βρεττάκος: Ποίηση και Ιστορία», θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη-Κτίριο Πειραιώς (Πειραιώς 138), την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Νοεμβρίου.

Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη του Νικηφόρου Βρεττάκου ως ανθρώπου και δημιουργού μέσα από το λογοτεχνικό έργο του, τις πνευματικές αναζητήσεις του σε συνάρτηση με την Ιστορία και το ιδεολογικό του υπόβαθρο, χάρη και σε μαρτυρίες προσωπικοτήτων από τον χώρο των γραμμάτων που επισημαίνουν και αναδεικνύουν την παρουσία του στο πλαίσιο της νεοελληνικής γραμματείας.

Στο συνέδριο θα φωτίσουν διαφορετικές πτυχές του έργου και του βίου του Νικηφόρου Βρεττάκου 20 μελετητές προερχόμενοι από τον χώρο της ποίησης, της κριτικής και της πανεπιστημιακής έρευνας. Οι τρεις θεματικοί άξονες στους οποίους θα επικεντρωθούν οι ομιλίες είναι οι : «Μαρτυρίες για τον Νικηφόρο Βρεττάκο», «Το λογοτεχνικό έργο», «Η συνάντηση της λογοτεχνίας με την ιστορία και την ιδεολογία».

Θα μιλήσουν οι : Γιώργος Ανδρειωμένος, Δημήτρης Βλαχοδήμος, Κώστας Βρεττάκος, Αγγέλα Γιώτη, Κωστής Δανόπουλος, Aλέξης Ζήρας, Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, Δημήτρης Κόκορης, Ντέιβιντ Κόνολι, Αθηνά Κωστάκη-Βεζύρογλου, Δώρα Μέντη, Χριστίνα Ντουνιά, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Τίτος Πατρίκιος, Βιτσέντζο Ρότολο, Βασίλης Ρούβαλης, Ελένη Τζινιέρη-Τζανετάκου, Λίζυ Τσιριμώκου, Έλλη Φιλοκύπρου, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού - Γενική Γραμματεία Πολιτισμού.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξουν ο πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Θανάσης Βαλτινός και ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού Κώστας Τζαβάρας.

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, από τις 8.30 μ.μ. ως τις 10.00 μ.μ., θα προβληθεί η βιογραφική ταινία «Περιουσιακά στοιχεία» της Αθανασίας Δρακοπούλου.

Νέες εκδόσεις για τον Νικηφόρο Βρεττάκο

Οι εκδηλώσεις για το Ετος Βρεττάκου θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο, με την έκδοση λευκώματος σε συνεργασία του ΕΚΕΒΙ με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Θα περιλαμβάνει εκτενές εργοβιογραφικό χρονολόγιο, κείμενα και ομιλίες, ανθολογημένα ποιήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του ποιητή και πλήρη βιβλιογραφία. Την έκδοση θα συνοδεύει ένθετη σειρά 10 γραμματοσήμων με τη μορφή του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Κατά τη διάρκεια του Έτους Βρεττάκου κυκλοφόρησαν 11 βιβλία, με ποιήματα, πεζά κείμενα και διηγήματα του σπουδαίου λογοτέχνη αλλά και μελέτες για το έργο του. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα : «Νικηφόρος Βρεττάκος-Συνάντηση με τη θάλασσα: ποιήματα» (εκδ. Ποταμός), «Νικηφόρος Βρεττάκος-Μπροστά στο ίδιο ποτάμι-διηγήματα» (εκδ. Ποταμός), «Νικηφόρος Βρεττάκος-Το γυμνό παιδί-Πεζά κείμενα» (εκδ. Ποταμός), «Νικηφόρος Βρεττάκος: Εξομολόγηση στον αναγνώστη» (εκδ. Ποταμός), «Νικηφόρος Βρεττάκος-Δύο άνθρωποι μιλούν για την ειρήνη του κόσμου» (εκδ. Ποταμός), «Νικηφόρος Βρεττάκος 1912-1991-Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη» (εκδ. Θεμέλιο), «Connolly, David. Ο μεταφραστής και ο ποιητής : Μια εκλεκτική συγγένεια: Γιώργος Βέλτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος, Κική Δημουλά, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Κοντός» (εκδ. Ύψιλον), «Νικηφόρος Βρεττάκος: Το παιδί που έγινε ποιητής» (εκδ. Πατάκης) κ.α.

από>>> http://www.clickatlife.gr

1η Ιουνίου 2011

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακήρυξε το 2012 «Έτος Βρεττάκου» με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου και ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον επιτελικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος (1912-1991) αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην εξέλιξη της νεοελληνικής γραμματείας. Το έργο του εκτιμήθηκε στην εποχή του -μια μεγάλη περίοδο ζυμώσεων, πνευματικών, κοινωνικών και πολιτικών για τον ελληνισμό- ενώ εξακολουθεί να διαβάζεται και να συγκινεί τις νεότερες γενιές αναγνωστών. Έχουν κυκλοφορήσει 39 ποιητικές συλλογές του (μεταξύ άλλων: «Φιλοσοφία των λουλουδιών», «Ο Προμηθέας ή Το παιχνίδι μιας μέρας», «Το βάθος του κόσμου», «Ο Ταΰγετος και η σιωπή» κ.ά.).

Για την προετοιμασία του έργου το ΕΚΕΒΙ θα συνεργαστεί στενά με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, η οποία διαθέτει το πλήρες αρχείο του ποιητή ( http://www.nikiforos.edu.gr/ ), καθώς και με πολιτιστικούς φορείς της Λακωνίας.

(Δείτε το πλήρες βιογραφικό του στο Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών του ΕΚΕΒΙ)

Απο το Ελληνικό Κέντρο Βιβλίου   www.ekebi.gr

June 1, 2011 On the occasion of the 100 th anniversary since the birth of our fellow Krokean and world renown poet Nikiforos Vrettakos, the ministry of Culture and Tourism of Greece has pronounced year 2012 as "Year of Nikiforos Vrettakos"

Μάρτιος 2011

Εμείς οι Κροκεάτες της διασποράς ενώνουμε και ανυψώνουμε την φωνή μας μαζί με αυτήν της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, των συμπολιτών μας στις Κροκεές, του Δήμου Ευρώτα, τους πολιτευτές, συλλόγους και διανοούμενους του Νομού Λακωνίας και καλούμε το Ελληνικό Κράτος όπως επ΄ευκαιρία της συμπλήρωσης100 χρόνων από την γέννηση του συμπολίτη μας ακαδημαϊκού, ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, φόρο τιμής στην μνήμη του, εκτίμησης και προβολής του πλούσιου έργου του, ανακηρύξει το έτος 2012 ως «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου».

Παρακαλούμε βοηθήστε τον αγώνα μας. Ενώστε και την δική σας φωνή προωθώντας τούτο το αίτημα μας σε κυβερνητικά στελέχη, οργανισμούς, σχολεία,συλλόγους , συγγενείς και φίλους. Μπορείτε επίσης να προβάλετε την προσπάθεια μας τοποθετώντας μια αγγελία η το κινούμενο διαφημιστικό μας στην ιστοσελίδα σας, το blog η τη σελίδα σας στο facebook.
Ευχαριστούμε για την υποστήριξη και συνεργασία σας.
Σύλλογος Κροκεατών Αμερικής Καναδά

Περισσότερα για τον Νικηφόρο Βρεττάκο...εδώ

2012 έτος Νικηφόρου Βρεττάκου. δείτε ποιοι υποστηρίζουν αυτή μας την διεκδίκηση .

March 2011

We the Krokeans of the diaspora, along with the central library of Sparta, our fellow Krokeans in Greece, the Municipality of Evrotas, the political leaders, associations and intellectuals of the prefecture of Lakonia Greece, on the occasion of the 100 th anniversary of the birth of our fellow Krokean and world renown poet Nikiforos Vrettakos, in respect, honor and appreciation of his work, call upon the Greek government to pronounce the year of 2012 as the "Year of Nikiforos Vrettakos".
Dear friend you can to add your voice and help our cause by forwarding this message on to Greek government officials , Greek organizations, schools, and to your friends and relatives. You can also help our cause by placing our animation, a small photo or announcement on your web site, blog or fecebook page.

Thank you for your support and cooperation
Krokeai Society, USA & Canada
More about Nikiforos Vrettakos
Krokeai Society, USA & Canada  - Σύλλογος Κροκεατών Αμερικής Καναδά