2012
Year of
Nikiforos

Vrettakos
June 1, 2011 On the occasion of the 100th anniversary since the birth of fellow Krokean and world renown poet Nikiforos Vrettakos, the ministry of Culture and Tourism of Greece has pronounced year 2012 as "Year of Nikiforos Vrettakos"

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - EVENTS

6-10 Νοεμβρίου, 2012

Δήμος Ηρακλείου Αττικής: «2012: Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ( σελ.1    σελ.2 )

Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής σε συνεργασία με τον Επιμορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ηρακλείου Αττικής, με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου, διοργανώνει ένα πρόγραμμα ποικίλων εκδηλώσεων αφιερωμένων στο μεγάλο ποιητή που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 10 Νοεμβρίου 2012 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Πολύκεντρου (Κουντουριώτου 18α & Νεότητος) με ελεύθερη είσοδο.

6 και 8 Νοεμβρίου (12.30-13.30):Παρουσίαση της οπτικοακουστικής δημιουργίας «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη» σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου στους μαθητές της Γ΄ τάξης Λυκείου των Σχολείων του Δήμου. Τη μεγάλη αυτή ποιητική σύνθεση οπτικοποίησε ο εικαστικός φωτογράφος Σαράντος Σακελλάκος,ο οποίος θα επιμεληθεί και την παρουσίαση. Στο έργο τον ποιητικό λόγο αποδίδουν οι ηθοποιοί Εύα Κοταμανίδου, Χρήστος Γιαννιώτης και Νίκος Δενδρινός, ενώ η Άντζελα Γκερέκου και ο Νίκος Παπαχρήστος (της Λυρικής Σκηνής) είναι οι κύριες μορφές στο αρχαίο θέατρο Θορικού που εισαγάγουν στις έννοιες του έργου του ποιητή.

 

Η εκδήλωση γίνεται ιδιαίτερα για τους νέους, γιατί χρέος μας είναι «να ξυπνήσουμε εμείς τον ευαίσθητο κόσμο των παιδιών, τα οποία δεν πρέπει να χάσουνε την πατρίδα τους», όπως λέει ο ποιητής.  

7 Νοεμβρίου (19.00):Εκδήλωση της ίδιας οπτικοακουστικής δημιουργίας του Σαράντου Σακελλάκου«Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη» σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου για το ευρύτερο κοινό.


10 Νοεμβρίου (19.00):

  • Ομιλία με θέμα «Νικηφόρος Βρεττάκος: ο ποιητής και το έργο του» της φιλολόγου Ευαγγελίας Μπέτα-Δρογγάρη.
  • Συναυλία, παρουσίαση του έργου «Θολά ποτάμια». Ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου και μουσική Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλου. Θα ερμηνεύσουν: οι αφηγητές Χρυσούλα Μερτζάνη (Μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης), Δημήτρης Λιτσάκος(Αντιπρόεδρος του Επιμορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου), οι τραγουδιστές Ανδρέας Κουλουμπής, Γιάννης Θωμόπουλος, Μαντώ Παναγιωτάκη, η μικτή χορωδία του ΔήμουΗρακλείου Αττικής υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Φυλακτού και ο συνθέτηςΠαναγιώτης Κωνσταντακόπουλος στο πιάνο.

    Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ                                                                                                Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΦΡΟΣΩ ΠΑΥΛΙΔΟΥ                                                                                        ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΥΚΗΣ    
         


..


Τιμή σε έναν μεγάλο Έλληνα Ποιητή


Μία ξεχωριστή εβδομάδα για το Ηράκλειο Αττικής με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την γέννηση του Νικηφόρου ΒρεττάκουΑπό τις 6 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκαν στο ισόγειο του Πολιτιστικού Πολύκεντρου εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Ακαδημαϊκού και μεγάλου μας ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, οι οποίες διοργανώθηκαν από τη Βιβλιοθήκη και τον Επιμορφωτικό - Πολιτιστικό Σύλλογο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Όπως μας ενημερώνει σε κείμενό της η δημοτική Βιβλιοθήκη: "Στις 6 και 8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η προβολή του ηχοράματος "Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη", ένας μαγευτικός συνδυασμός ποιητικού λόγου και εικόνας πάνω στο ομώνυμο ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου, μία οπτικοακουστική δημιουργία του Σαράντου Σακελλάκου, καλλιτεχνικού φωτογράφου του ποιητή. Επισημαίνεται ότι ο Σαράντος Σακελλάκος είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια της αφίσας και της πρόσκλησης για το εν λόγω αφιέρωμα. Η εκδήλωση και τις δύο αυτές μέρες απευθυνόταν στους μαθητές της Γ΄ τάξης των Λυκείων του Δήμου μας.

Η προβολή του ηχοράματος "Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη" επαναλήφθηκε στις 7 Νοεμβρίου στις 7μ.μ. για το ευρύτερο κοινό. Ακολούθησε ένα μοναδικό ακουστικό ντοκουμέντο με απαγγελία ποιημάτων από τον ίδιο τον ποιητή και συνέντευξή του στο Σαράντο Σακελλάκο.

Στις 10 Νοεμβρίου στις 7μ.μ. ο εορτασμός συνεχίστηκε με τη συναυλία "Θολά ποτάμια" του συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλου, όπου ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου με τον ίδιο το συνθέτη στο πιάνο. Η μουσική αναδείκνυε εξαίσια το λόγο του ποιητή που άγγιξε έτσι αβίαστα και βαθιά την ψυχή όλων. Ερμήνευσαν με ιδανικό τρόπο οι τραγουδιστές Ανδρέας Κουλουμπής, Γιάννης Θωμόπουλος, Μαντώ Παναγιωτάκη καθώς και η μικτή χορωδία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, δίνοντας πραγματικά τον καλύτερό της εαυτό, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Νίκου Φυλακτού. Τον ποιητικό λόγο απέδωσαν με εσωτερικότητα και εκφραστικότητα οι αφηγητές των ποιημάτων Χρυσούλα Μερτζάνη, μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης και Δημήτρης Λιτσάκος, αντιπρόεδρος του Επιμορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου καθώς και η ηθοποιός-σκηνοθέτης Κάρμεν Ρουγγέρη που ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων και που αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη για όλους μας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ουσιαστική σε περιεχόμενο ομιλία της φιλολόγου Ευαγγελίας Μπέτα-Δρογγάρη με θέμα "Νικηφόρος Βρεττάκος: ο ποιητής και το έργο του" και έκλεισε με τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Παντελή Βλασσόπουλου και του Προέδρου του Επιμορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Νίκου Βρυώνη οι οποίοι και απένειμαν αναμνηστικούς παπύρους στους συντελεστές της εκδήλωσης.

Σημειώνεται ότι την παρουσίαση στο αφιέρωμα ανέλαβε η κα Ελένη Τζικάκου, υπεύθυνη των εκδηλώσεων του Συλλόγου Γυθειατών Αττικής «Η Κρανάη».

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πράγματι συγκινητική και ενθουσιώδης  και το καλύτερο επισφράγισμα στις προσπάθειες μηνών που κατέβαλαν οι υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης Φρόσω Παυλίδου, Έλλη Κακαβούλια, Μαρία Παπαευθυμίου και Θάλεια Φιλίππου. Η όλη οργάνωση και η επιμέλεια των εκδηλώσεων ήταν άρτια και το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις όποιες προσδοκίες. Έτσι, σηματοδότησε με τρόπο ουσιαστικό τα πολιτιστικά και πολιτισμικά δρώμενα της πόλης μας, σε μία εποχή που έχει ανάγκη από παρόμοιες πρωτοβουλίες, από την κατάθεση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, από την ανάδειξη του πολιτισμού μας.

Ευχαριστίες απευθύνονται σε όλους όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, στα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης, στους χορηγούς και σε όλους όσους συνετέλεσαν με τον τρόπο τους στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του αφιερώματος.

Στο χώρο των εκδηλώσεων εκτέθηκε το πορτρέτο του ποιητή σε ζωγραφικό πίνακα από το Εργαστήρι Τέχνης Ζωγραφίζω των κ.κ. Σπύρου Νάκα και Γεράσιμου Αβλάμη, καθώς και σε φωτογραφία μαζί με το λόγο του ποιητή, δημιουργία και σύνθεση του Σαράντου Σακελλάκου από το αρχείο του. Τα έργα αυτά θα παραμείνουν στη Βιβλιοθήκη και θα κοσμούν το χώρο της.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: οι Αντιδήμαρχοι Δημήτριος Μπούκης και Γεώργιος Βλαντής, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Ζούνη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πασχάλης Γονατάς, Μαρία Ζούρου και Γεώργιος Παπαδημητρίου, ο καθηγητής Παναγιώτης Στρουγγάρης και η σύζυγός του, η Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Εθελοντισμού Ηρακλείου Αττικής Ελένη Υφαντή, η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου Αττικής Ελισάβετ Δελατόλα, ο Δ/ντής του 14ου Δημοτικού Σχολείου Δημήτρης Καμπούρης, ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Περικλής Γκιουλέας, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης Δημήτρης Πολίτης, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Νόρα Κατέχη, Νίκη Σαριγιαννίδου και Φίλιππος Πολίτης, η πολιτιστική σύμβουλος Υπουργείου Εξωτερικών  (πρώην πρέσβυς) Μαριάννα Ιατροπούλου-Θεοχαρίδου και ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Ζέριγγας."

απο>> http://syneidisi.com

1η Ιουνίου 2011

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακήρυξε το 2012 «Έτος Βρεττάκου» με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου και ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον επιτελικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος (1912-1991) αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην εξέλιξη της νεοελληνικής γραμματείας. Το έργο του εκτιμήθηκε στην εποχή του -μια μεγάλη περίοδο ζυμώσεων, πνευματικών, κοινωνικών και πολιτικών για τον ελληνισμό- ενώ εξακολουθεί να διαβάζεται και να συγκινεί τις νεότερες γενιές αναγνωστών. Έχουν κυκλοφορήσει 39 ποιητικές συλλογές του (μεταξύ άλλων: «Φιλοσοφία των λουλουδιών», «Ο Προμηθέας ή Το παιχνίδι μιας μέρας», «Το βάθος του κόσμου», «Ο Ταΰγετος και η σιωπή» κ.ά.).

Για την προετοιμασία του έργου το ΕΚΕΒΙ θα συνεργαστεί στενά με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, η οποία διαθέτει το πλήρες αρχείο του ποιητή ( http://www.nikiforos.edu.gr/ ), καθώς και με πολιτιστικούς φορείς της Λακωνίας.

(Δείτε το πλήρες βιογραφικό του στο Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών του ΕΚΕΒΙ)

Απο το Ελληνικό Κέντρο Βιβλίου   www.ekebi.gr

June 1, 2011 On the occasion of the 100 th anniversary since the birth of our fellow Krokean and world renown poet Nikiforos Vrettakos, the ministry of Culture and Tourism of Greece has pronounced year 2012 as "Year of Nikiforos Vrettakos"

Μάρτιος 2011

Εμείς οι Κροκεάτες της διασποράς ενώνουμε και ανυψώνουμε την φωνή μας μαζί με αυτήν της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, των συμπολιτών μας στις Κροκεές, του Δήμου Ευρώτα, τους πολιτευτές, συλλόγους και διανοούμενους του Νομού Λακωνίας και καλούμε το Ελληνικό Κράτος όπως επ΄ευκαιρία της συμπλήρωσης100 χρόνων από την γέννηση του συμπολίτη μας ακαδημαϊκού, ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, φόρο τιμής στην μνήμη του, εκτίμησης και προβολής του πλούσιου έργου του, ανακηρύξει το έτος 2012 ως «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου».

Παρακαλούμε βοηθήστε τον αγώνα μας. Ενώστε και την δική σας φωνή προωθώντας τούτο το αίτημα μας σε κυβερνητικά στελέχη, οργανισμούς, σχολεία,συλλόγους , συγγενείς και φίλους. Μπορείτε επίσης να προβάλετε την προσπάθεια μας τοποθετώντας μια αγγελία η το κινούμενο διαφημιστικό μας στην ιστοσελίδα σας, το blog η τη σελίδα σας στο facebook.
Ευχαριστούμε για την υποστήριξη και συνεργασία σας.
Σύλλογος Κροκεατών Αμερικής Καναδά

Περισσότερα για τον Νικηφόρο Βρεττάκο...εδώ

2012 έτος Νικηφόρου Βρεττάκου. δείτε ποιοι υποστηρίζουν αυτή μας την διεκδίκηση .

March 2011

We the Krokeans of the diaspora, along with the central library of Sparta, our fellow Krokeans in Greece, the Municipality of Evrotas, the political leaders, associations and intellectuals of the prefecture of Lakonia Greece, on the occasion of the 100 th anniversary of the birth of our fellow Krokean and world renown poet Nikiforos Vrettakos, in respect, honor and appreciation of his work, call upon the Greek government to pronounce the year of 2012 as the "Year of Nikiforos Vrettakos".
Dear friend you can to add your voice and help our cause by forwarding this message on to Greek government officials , Greek organizations, schools, and to your friends and relatives. You can also help our cause by placing our animation, a small photo or announcement on your web site, blog or fecebook page.

Thank you for your support and cooperation
Krokeai Society, USA & Canada
More about Nikiforos Vrettakos
Krokeai Society, USA & Canada  - Σύλλογος Κροκεατών Αμερικής Καναδά