Παναγιώτης Αντωνίου
Peter Antoniou
1931 - 2009

Παναγιώτης Αντωνίου

Γεννήθηκε στον Φάρο (Αλάϊμπεη) Κροκεών το 1931 και σε νεαρή ηλικία μετανάστευε στον Καναδά.

ΣτοΤορόντο παντρεύτηκε την Πίτσα Σαραντάκου, που ήταν και χωριανή του, και εγκαταστάθηκαν στο χωριό Σμίθβιλ ( Smithville ) που βρίσκετε κοντά στην πόλη St . Katherine ' s και τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Απέκτησαν τρία παιδιά τον Δημήτρη, την Αλεξάνδρα και τον Πουλίκο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ξεκίνησαν μια μικρή επιχείρηση εκτροφής κοτόπουλων για εμπόριο. Με υπομονή και σκληρή δουλειά μεγάλωσαν την επιχείρηση τους στο σημείο που να τους αποκαλούν "Βασιλιάδες του Κοτόπουλου". Ταυτόχρονα βοήθησαν και συμβούλεψαν συγγενείς και φίλους, που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο ίδιο χωριό, να ξεκινήσουν και να επιτύχουν και αυτοί στην ίδια επιχείρηση.

Ο Παναγιώτης και η οικογένεια του που ήταν ιδιαίτερα αγαπητοί στην Έλληνο-Καναδική κοινωνία, συνέβαλαν σημαντικά στην δημιουργία Ελληνικού συλλόγου και Ελληνικής εκκλησίας στην περιοχή Smithville - St . Catharinens του Οντάριο. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι Αλαϊμπεγιώτες είχαν μια πολύ θετική επίδραση στην οικονομία και τον πολιτισμό της περιοχής και ότι τα ονόματα Αντωνίου και Σαραντάκος είναι και θα παραμείνουν συνδεδεμένα με μια λαμπρή εποχή στην ιστορία του Σμίθβιλ.

Ο Παναγιώτης ήταν θερμός Έλληνας / Κροκεάτης. Καλόκαρδος, φιλόξενος και αγαπητός που τον διέκρινε ένα μόνιμο χαμόγελο . Ήταν ενεργό μέλος του συλλόγου Κροκεατών Αμερικής Καναδά ( Krokeai Society, US & Canada) όπου και εκλέγει πρόεδρος το 1980. Ήταν ιδρυτικό στέλεχος της επιτροπής (μέσα 1960) για την υποστήριξη της Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου (τότε) Κροκεών καθώς και ιδρυτικό μέλος και εφ'όρου ζωής και μεγάλος ευεργέτης του θεσμού υποτροφιών / Βραβείων Σπουδών του συλλόγου.
Με τεράστια επιτυχία διοργάνωσε τα συνέδρια του1977 (24ο) και 1981( 28ο)  του συλλόγου στους Καταρράκτες του Νιαγάρα. Το 1994 στο 42ο συνέδριο στη Βοστόνη ο σύλλογος Κροκεατών με ειδική τελετή ανακηριξε τον Παναγιώτη Αντωνίου ισόβιο επίτιμο σύμβουλο απονέμοντας του ταυτόχρονα και ειδική πλακέτα εις αναγνώση της μεγάλης προσφοράς του προς τόν σύλλογο και τους Κροκεάτες της διασποράς.

Απεβίωσε στο σπίτι του σε ηλικία 78 ετών, στις 21 Οκτωβρίου 2009.

UNDER CONTRUCTION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Krokeai Society, USA & Canada  - Σύλλογος Κροκεατών Αμερικής Καναδά